Wil je onze vormgevers groen en geel laten zien? Stuur ze dan eens een mailtje… in Comic Sans. Misschien wel het meest gehate lettertype ter wereld. Hoe is Comic Sans in dat verdomhoekje terechtgekomen? Een korte geschiedenis.
Het begon bij Microsoft
Comic Sans zag het levenslicht in 1995. Ontwerper Vincent Connare werkte bij Microsoft en werd gevraagd naar zijn mening over het lettertype in het programma Microsoft Bob. De hond Rover vertelde in dat programma hoe de gebruiker met een computer moest werken. In tekstballonnen, met Times New Roman als lettertype. Een beetje saai vond Connare. Hij wees naar een stripboek op zijn bureau: “Daar zou het lettertype op moeten lijken!” Dat vonden zijn meerderen ook en dus ging hij aan de slag met het ontwikkelen van een compleet lettertype in deze stijl. Comic Sans werd geboren. Het lettertype werd snel populair binnen het bedrijf. De secretaresse gebruikte het. Collega’s gebruikten het om mail naar elkaar te sturen. En het wekelijkse menu in de kantine werd in het lettertype afgedrukt.
Doorbraak met Windows 95
De populariteit ontging de marketingafdeling van Microsoft niet. Dus stopte een medewerker Comic Sans in Windows 95. Het voor die tijd revolutionaire besturingssysteem was een hit en vond zijn weg naar miljoenen huishoudens. Die ontdekten Comic Sans al snel. Van de driehonderd lettertypen in Windows 95 was Comic Sans één van de populairsten. Menig uitnodiging en schoolverslag werd opgemaakt in de amicale letter.
Populariteit loopt uit de hand
Daar bleef het niet bij. In de ogen van sommige mensen liep de populariteit van Comic Sans uit de hand. Bedrijfspresentaties werden gegeven in het lettertype. Je zag het terug in officiële documenten, zoals contracten. En zelfs grafstenen ontkwamen er niet aan…
Ban Comic Sans
Het sentiment kantelde rond het jaar 2000. De snelle populariteit van Comic Sans was sommigen een doorn in het oog. Haters verenigden zich in een collectief: Ban Comic Sans [link: bancomicsans.com]. In de jaren sindsdien maakt het lettertype verhitte emoties los. De één prijst het informele en vriendelijke karakter ervan, de ander hekelt juist de infantiele en onprofessionele uitstraling.
Trots
En Vincent Connare? Hij is nog steeds trots op zijn lettertype. Het lettertype voldeed precies aan de briefing. Missie geslaagd. En als hij het kon, zou hij het zo weer doen: “I think anybody who says they would not like to design a typeface that makes such an impact and is used by so many people and on so many products, is lying to themselves. I would love to make something again that everyone loved and others would hate.”